bilmok-2017

BİLMÖK 2017’nin 2.günü Burak ÖZEN‘in “Büyük Veri ve Akıllı Tahmin Sistemleri” sunumuyla başladı. Sahibinden.com’da Uzman Büyük Veri Bilimcisi olarak çalıştığını belirten Burak ÖZEN kendisinin bu alanla ilgilenmesinde Yüksek Lisans sırasında aldığı eğitimin etkili olduğunu, sektörün veri madenciliği konusunda oldukça aç olduğunu, bir çok elemanın büyük veri (big data) işlemenin ülkemizde yeni olması ve bir çok firmanın henüz bu işe tam eğilmemesi nedeniyle iş imkanlarına kavuşabileceğini belirtmesi sektöre yeni katılacak öğrenciler için önemliydi.

“Microsoft’un Yeni Nesil Teknolojileri” başlıklı sunumu İbrahim KIVANÇ yaptı. Her ne kadar “Senior Technical Evangelist” olması fakir ama özgür Linüksçü afederseniz GNU/Linüksçü kişiler tarafından eleştirilse de sunumu sırasında da belirttiği “bizim ürünlerimize de bakın arkadaşlar” kısmı iyiydi. Bir sürü yeni ürün tanıttı, benim pek ilgimi çekmedi. Etiketteki “evangelist” ibaresi de açıkçası hoşuma gitmedi. Siyonist gibi, emperyalist gibi bir havası var 🙂 Yalnız İbrahim KIVANÇ çok beyefendi, kibar, saldırgan olmayan(GNU/Linüksçüleri saldırgan olarak tanımlayacağım 😀 ) bir kişiydi.

Doruk Fişek‘in “Linux Sistem Yöneticisi Olmak” başlıklı sunumu ufuk açıcı ve yön vericiydi. Ezeli ve ebedi düşman Microsoft’un kıdemli teknik geçici vaizinden sonra konuşmasını yapmasından dolayı tatlı bir saldırgan üslupla eleştiriler yaptı. Şahsı değil de yaklaşımı hedef aldığı için çok olumsuz bulmadım ama dediğim gibi kıdemli teknik geçici vaiz de pek bir beyefendiydi canım 🙂 Bu sunumun can alıcı noktası etiketlerin değil yapılan işlerin önemli olduğu kısmıydı.

Konferansın en ilgi toplayan karakteri şüphesiz Barış BÜYÜKAKYOL idi. Aykırı tipi, yaklaşımı, tavırları, anlatımı ilgi toplamasının çeşitli nedenlerindendir diye düşünüyorum. En önemlisi de kendisi sunum yaparken salondan çıt çıkmaması ve çıkarmak isteyenlere ise çıkarttırmamasıydı. Takdir ettim. Yıllardır yanlış bildiğim Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Kodlu Yazılım’ın farkını öğrendim. Özgür Yazılım’ın ideolojik(politik dedi ama ben o kelimeyi pek sevmiyorum) bir yaklaşım/hareket olduğunu öğrendim. Özgür Yazılım felsefesini anlatırken, ideolojinin ilk çıktığı anda belirlediği bazı ana dinamiklerin biraz yumuşatılmasına bile tahammülü olmadığını belirtmesi hem hoşuma gitti, hem de sunum da aradan cımbızladım. Özgür Yazılım ile ilgili anlatılanlar hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayabilirsiniz.

Nebi Şenol YILMAZ‘ın “Siber Güvenlikte Kariyer”, Gökhan AKIN‘ın “Ağ Yönetimi” sunumları kısa bilgilendirme ve sektör tanıtımı ekseninde geçti. NASA’da çalışan Dr.Oktay ARSLAN “Robotik Teknoloji ve Otonom Sistemler” eksenli bir sunum yaptı ama benim pek ilgimi çekmedi. Hesaplama Teorisi, Paralel hesaplama ve paralel programlama çalıştığımdan “Yüksek Başarımlı Hesaplama Sistemleri ve Geleceği” başlıklı Bahadır DEMİRCİOĞLU‘nun sunumunu en son olmasına rağmen bekledim. Tek kapabildiğim paralel bir dosya sistemi olan Lustre oldu. GPU ile hesaplama yaptığımdan klasik dosya sistemini kullanmıştım. Bu konuyu araştırmak isterim.

Güngör KAYMAK‘ın “Sanayi 4.0” sunumu sanayi devriminin geldiği aşamayı belirtmesi ve küresel güçlerin gelecek hakkındaki planları eksenli güzel bir anlatımdı. Türkiye’nin ucuz iş gücünden ve lojistik konumundan dolayı montaj, tekstil gibi sektörlerde yatırım çektiğini, robotlaşma ile işçinin giderek devreden çıkarılmasıyla bu cazibesini kaybedebileceğini söylemesi hem üzücü, hem de geleceğe yönelik yeni bir stratejinin düşünülmesi gerekliliğini gündeme getirmesi anlamında önemliydi. Halkın refahını ve ülkenin gelişimini düşünmeyen bir yönetimin olduğu ülkemizde bu tarz kaygıları üç beş yönetimsel gücü olmayan benim gibi tipler boşu boşuna dert edinmektedir 🙂

5 Mart günü YÖKDİL sınavına katıldığımdan Prof. Dr. Veysi İŞLER hocanın “Oyun Proglamlama ve Simülasyon” sunumunun bir kısmını dinleyebildim. “VR Teknolojiler” ile ilgili anlatım yapan Seyfullah YAMANOĞLU ise teknik bir detay vermekten(çok çok uzun olduğu için 🙂 ziyade genel bir bilgilendirme yaptı.

Bitirmeden kongre de sunum yapmasa da salondaki kitleyi çalarak alternatif kapı önü kongresi düzenleyen Engür Pişirici’den son dakikalarda haberim oldu. Gerçi Barış BÜYÜKAKYOL sunumu sırasında bir kaç kez kendisine sarmıştı ama pek muhatap olamadım 🙁 Bir başka bahara… Söylemeden geçemeyeceğim ismi de çok orijinal.

BİLMÖK organizasyonunda görev alan, gönüllü olarak çalışan, zamanını harcayan herkese özellikle teşekkür ederim. Tebrikler. Başarılar. Vesselam.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir