Hangi kablosuz projeksiyon cihazını almalıyım?

Öncelikle kablosuz projeksiyon cihazı aldığımız için ek bir yazılım yükleme işiyle bizi uğraştırmaması ve olabildiğince küçük, taşınabilir ve hafif olması gerekmektedir. Ayrıca kablosuz iletişim kuracağından aktarım sırasında problem çıkarmaması, büyük boyutlu dosyalarda ve yüksek çözünürlüklü videolarda aktarım sorunu yaşamamalıyız.

-Günümüz şartlarında olmazsa olmaz olarak FULL HD desteği olmasını önemsiyorum. Dolayısıyla çözünürlük 1920×1080 olması yeterlidir. Video gösterimi için HDMI bağlantısı tercih edilmelidir.

-Geniş ekran formatını destekleyen bir cihaz alınmalıdır. 16/9 veya 16/10 formatına sahip modeller arasında tercih yapabilirsiniz.

-3D projeksiyonların tek esprisi minimum 120HZ çalışmalarıdır.

Ansi lümen nedir?
Ansi lümen değeri bir projeksiyon cihazının ışık gücünü temsil eder. Ansi kelimesinin tam açılımı “American National Standarts Instıtute” dır. Bunun sebebi bu ölçü biriminin Amerikan Standartları Enstitütüsü tarafından standartlandırılmış olmasıdır. Bir projeksiyon cihazının ansi lümen değerinin yüksek olması o projektörün aydınlık ortamlardaki performansını etkileyen faktördür.

Ansi lümen değeri ne olmalıdır?
Ortamı karartma imkanı yok ise 2000-3500 arası idealdir. Karartma imkanı var ise 1000-2000 arası(ideal) ve üzeri(isteğe bağlı) tercih edilebilir.Açık ortamda ise en az 5000 ve üzeri tercih edilmelidir.

Kontrast ve Dinamik Kontrast Nedir?

Kontrast (Contrast)
Kontrast bir görüntüdeki parlaklık ve karanlık arasındaki orandır, bildiğiniz gibi renkler farklı dalga boylarındaki ışığın özelliğini ifade eder, iki rakamın bölümü (ör: 1000:1) şeklinde bir oran olarak gösterilir, cd/m2 birimi metre kareye düşen aydınlık ve karanlık ortam miktarıdır. Bu oran arttıkça renkler arasındaki geçişleri daha rahat fark edebilir ve daha kaliteli görüntüler elde edebilirsiniz. Görüntü alabilmeniz için ışığa ama karanlık bir görüntü için ışıksızlığa ihtiyacınız vardır, tv bunu renk filtresi ile gerçekleştirir.

Dinamik Kontrast (Dinamic Contrast)
Dinamik kontrast görüntüdeki karanlık sahnelerde içerideki lambadan gelen ışığın sızıntısından dolayı düşen kontrast oranını yukarıya çekmek için üretilmiş bir teknolojidir, lambadaki parlaklığın sahnelere göre kısılmasını sağlayan sensörlerle sürekli kontrol eden teknolojidir.

Projeksiyon teknolojileri nelerdir?

Günümüzde dört çeşit projeksiyon teknolojisi (DLP, LCD, LCOS, Lazer ) var.

DLP ve oldukça küçük boyutlu olabilen LCOS (LED) projeksiyonlar genelde veri ve video projeksiyon olarak kullanılıyor. Bu projeksiyonlar kendi ana renklerini kullanıyorlar. Bu projeksiyonların en büyük dezavantajları çok uzun zaman kullandıklarında gök kuşağı efektini göstermesi. Yani renklerde ufak kırılmalar meydana geliyor. LCD projeksiyonlarında böyle bir dert yok. Ama bu tür genelde küçük olmuyor. Lazer taramalı projeksiyon cihazları hem çok büyük hem de pahalı. Bu ürünler daha çok sinema salonlarında kullanılıyor.

Mobil donanımlarla kullanmak için:

Android bir donanım kullanıyorsanız, MHL destekli HDMI girişli projeksiyon cihazı tercih edebilirsiniz.
Uyumluluk listesinden kontrol edip MHL bağlantı aparatını almalısınız.

IOS destekli donanımlarınız için Apple TV harika bir seçenek, hem de Full HD olmasa da HD videoları çok az takılma ile izleyebiliyorsunuz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir