Nigel Warburton tarafından yazılmış olan FELSEFENİN KISA TARİHİ isimli kitabın adı Batı Felsefesi’nin Kısa Tarihi olmalıydı zira içerisinde doğulu felsefecilerin görüşlerine yer verilmemiştir.

ALFA Felsefe tarafından yayınlanmış kitabın 27.baskısını okudum. Güçlü Ateşoğlu tarafından çevrilmiş.
Kapak tasarımı çok tatlı, kitabın organizasyonu çok güzel, 40 bölümde 40’tan fazla filozofun ana görüşlerini anlaşılır dille (çeviriyle) sunmuş olması kitabın okunabileceğinin bir delilidir.

Benim gibi felsefeye giriş aşamasındaki kişilere tavsiye ederim.

FELSEFENİN KISA TARİHİ - Nigel Warburton
FELSEFENİN KISA TARİHİ – Nigel Warburton

Bazı yerlerin altını çizdim fakat o alıntılardan bahsetmeyeceğim. Bir bütün olarak baktığımda bazı filozofların görüşlerinin başka filozoflarca çürütüldüğü ortada, sıkıntı olan mevcut görüşü biri çürütünceye kadar bilgisizliğimden veya düşünme kapasitemin yetersizliğinden dolayı onu doğru olarak kabul etmem.

Filozofların en önemli görüşleri ve hayat hikayelerinden vurucu anlar paylaşıldığından dolayı insanların travmatik olaylardan sonra düşüncelerini kısmen veya tamamen değiştirdiğini bir kez daha anlamış oldum.

Yani güllük gülistanlık yaşarken iyi bir dindar olan zengin bir baba, çocuğunun ani ölümüyle bir din düşmanına dönüşebiliyor veya gününü gün eden bir tip, çocuğu ölünce dine sarılabiliyor. Hakikat bu tarz travmatik olaylara bağlı değişebilecek kadar ucuz bir şey değildir. Hakikat her daim hakikattir ve onun arayışı hiç bitmez, dolayısıyla bulunamaz, dolayısıyla bu bir yolculuktur, son nefese kadar yürünmesi gereken bir yoldur.

İnsanın kendi duygu ve düşünce dünyasını travmatik olayların dışında tutması oldukça zordur. Hepimiz bu tarz değişimler yaşamışızdır veya yaşayacağızdır. Önemli olan tepkisellikle hakikate muhalif olmamaktır.

Görüşlerini daha ayrıntılı araştırmak istediğim filozoflar:
David Hume
Jean-Jacques Rousseau
Immanuel Kant
John Stuart Mill
Soren Kierkegaard
Karl Marx
Friedrich Nietzsche
Bertrand Russell
Jean-Paul Sartre
Simone De Beauvoir
Albert Camus
Ludwig Wittgenstein
Karl Popper
John Rawls
Peter Singer

olarak öne çıkıyor. (Ne kaldı ki geriye 🙂 ? )

İlginç bir alıntı ile bitirelim.

Charles Darwin, Tanrı’nın varlığı ile ilgili:
“Konunun bütünü insan zihni için fazla derin” ve “Bir köpeğin Newton’un zihni hakkında yorum yapmasından farkı yok”
şeklindeki görüşü çok ilginçtir. Zira Tanrı’nın varlığını inkar eden Richard Dawkins, evrim teorisi öncesinde tanrının varlığını nasıl inkar edebiliriz derken, teorinin sahibi kendisinin tanrı kavramının düşülmesi açısında çok aciz olduğunu kabul ettiği ortadadır.

Bu hamur daha çok su götürür…

FELSEFENİN KISA TARİHİ - Nigel Warburton
FELSEFENİN KISA TARİHİ – Nigel Warburton

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir