“Tıpta Yapay Zeka ve Uzman Sistemler” başlıklı çalışma Uğur BİLGE tarafından yapılmış olup 2007 yılındaki Türkiye Bilişim Derneği Kongresi’nde sunulmuştur.
Çalışmayı incelemek için:
“Tıpta Yapay Zeka ve Uzman Sistemler” başlıklı çalışma Uğur BİLGE tarafından yapılmış olup 2007 yılındaki Türkiye Bilişim Derneği Kongresi’nde sunulmuştur.
Çalışmayı incelemek için:
Pingback: Uzman Sistemler Nedir? Genel Yapısı, Artıları ve Eksileri… | Ahmet Cevahir ÇINAR
Sayın Ahmet Cevahir ÇINAR,
Uzman Sistem ve Yapay Zekâ konuları ile ilgili sayfanıza öğrencilerimin Proje çalışmaları nedeniyle bir daha baktım. Bir öğrencim sitenizdeki “Kural Tabanlı Uzman Sistemlerde Diş Ağrısı Çözümleri” (Atakan Çavuş, Tolga Çınar, Botan Karademir) yazısına referans vermiş. Yazıyı incelerken bunun basit bir diyalog sistemi olduğunu gördüm. Yazarların adreslerini bilmediğim için ve referans sizin site olduğu için size yazıyorum. Bu kural tabanındaki 24 kuralın her biri çalıştıktan sonra hemen sonuca ulaşılıyor. Oysa bir UZ’de bu böyle olmamalı, sistem birden fazla kuralı arda arda aktifleştirerek sonuca ulaşmalıdır (buna US’in derinliği deniliyor). Yani verdiğiniz örnek başarılı değildir.
Ayrıca sitenizde bu konuda Türkiye’de ilk yayınlanan ve henüz tek kitap olan “Uzman Sistemler. Bir Yapay Zeka Uygulaması” Atlas, 2002 yılı adlı kitaptan da hiç söz edilmemiştir. Oysa bu kitap hem internette, hem de S.Ü. Kampüsündeki Atlas kitabevinde satılmaktadır.
Bilgilerinize arz ederim.
Prof.Dr. Novruz Allahverdi
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Başkanı
KTO Karatay Üniversitesi
Sayın Novruz hocam,
Uyarınız için teşekkür ederim. İlgili uyarınızı diğer yazının en üstüne bilgi notu olarak ekledim.
Bahsi geçen kitabı da ilgililere faydalı olması açısından https://www.ahmetcevahircinar.com.tr/2020/04/19/uzman-sistemler-bir-yapay-zeka-uygulamasi-novruz-allahverdi/ yeni bir içerik olarak paylaştım.
Kitabı kendim de temin edip, en kısa sürede okuyacağım.
Tekrar teşekkür eder, sağlıklı günler dilerim.